Nasza strona na Facebooku!

Aktualności

Pyszne pączki !!!

 
PRZEPIS NA PĄCZKI KARNAWAŁOWE
 
Składniki
1.             300 ml mleka
2.             ok. 500 gram mąki EKSTRA UNIWERSALNY KONCENTRAT MĄKI BEZGLUTENOWEJ – z firmy „BEZGLUTEN”
3.             1 olejek cytrynowy lub pomarańczowy
4.             1 kostka masła
5.             5 dkg drożdży świeżych
6.             ½ szklanki cukru
7.             5 dużych żótek
8.             2 łyżki wódki czystej (bezglutenowej)
9.             tłuszcz do smażenia – rozpuszczony smalec lub olej
10.        konfitura z róży lub krem mleczno-jajeczny do nadzienia
11.        cukier puder
 
Wykonanie:
1.             Zrobić rozczyn z drożdży (1/2 szklanki ciepłego mleka, 1 łyżeczka cukru i rozkruszone drożdże), całość dobrze wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
2.             Do pozostałej ilości mleka, wrzucić masło i cukier. Wymieszać i podgrzać, do momentu, aż składniki rozpuszczą się.
3.             4/5 ilości mąki wsypać do pojemnika (do mieszania), dodać ciepłe mleko ze składnikami i dokładnie wymieszać mikserem.
4.             Następnie dodać żółtka i wyrośnięte drożdże oraz ponownie dokładnie wymieszać przez około 3 minuty
5.             Gdy ciasto zrobi się lśniące i w czasie miksowania będą robiły się pęcherze powietrzne, wówczas dodać wódkę i dalej miksować jeszcze około 1 minuty.
6.             Ciasto w naczyniu przykryć lnianą ściereczkę i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).
7.             Z wyrośniętego ciasta uformować kuleczki o średnicy około 4-5 centymetrów. Aby nie sklejały się w trakcie formowania ręce posypywać pozostałą mąką.
8.             Uformowane paczki ułożyć na stolnicy, przykryć lniana ściereczką i pozostawić na około 10 minut w ciepłym miejscu.
9.             W tym czasie rozgrzać tłuszcz do pieczenia, aż osiągnie stan wrzenia. Następnie zmniejszamy podgrzewanie, aby nie wystąpiło niepożądane przypalanie tłuszczu.
10.        Do tłuszczu wkładamy paczki i smażymy do zrumienienia z jednej i drugiej stron.
11.        Następnie paczki układamy na papierowym ręczniku, w celu odsączenia zbędnego tłuszczu.
12.        Po przestudzeniu pączków, cienką szprycą wstrzykujemy do środka każdego pączka konfiturę lub krem.
13.        Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem.
 
Ciasto doskonale można również zarobić w automacie do wypieku chleba na programie „pizza” lub „ciasto” – obsługa zgodnie z instrukcją.
 
PRZEPIS NA KREM MLECZNO-JAJECZNY
 
UWAGA: wykonanie kremu mleczno-jajecznego (możliwe jest tylko w urządzeniu wielofunkcyjnym „Thermomix”):
            
 Składniki
1.             9 żółtek
2.             1 opakowanie cukru waniliowego
3.             1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (400 ml)
4.             125 ml spirytusu bezglutenowego
 
Wykonanie:
1.             Do urządzenia założyć motylek
2.             Do naczynia włożyć żółtka i wsypać cukier waniliowy, urządzenie ustawić: – czas – 5 minut, temperatura – 70°C, obroty – pozycja 3
3.             Wlać skondensowane mleko i spirytus, urządzenie ustawić: – czas – 5 minut, temperatura – 70°C, obroty – pozycja 3
4.             Przelać do szklanego naczynia i schłodzić w lodówce
 
A oto efekty............

Zachęcamy do samodzielnych wypieków. Nic tak nie smakuje jak świeżutkie pączki !!!

Przepis opracowany, udostępniony i przetestowany przez Stowarzyszenie Przyjaciół Chorych na Celiakię "PRZEKREŚLONY KŁOS".