Przepis na bezglutenowe muffinki z truskawkami i kruszonką

Pyszne i w pełni bezpieczne dla osób z celiakią. Takie są właśnie bezglutenowe muffinki z truskawkami i kruszonką. To propozycja na małe co nieco, obok której trudno przejść obojętnie. Daj się skusić na pyszne babeczki. Ich przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu.

Bezglutenowe muffinki dla dużych i małych

W naszym sklepie z żywnością bezglutenową możesz znaleźć gotowe przekąski bezglutenowe. Jeśli jednak masz chwilę czasu i chęci, koniecznie wypróbuj przepis na bezglutenowe muffinki z truskawkami i kruszonką. Oczywiście do ich przystrojenia możesz wybrać dowolne owoce. Poza sezonem sprawdzą się również owoce do deserów ze słoika lub dżemy. Równie dobrze możesz wykorzystać mrożone owoce.

Do ich wykonania nie potrzebujesz dużej liczby składników. Opierają się jedynie na produktach bezglutenowych, dlatego są w pełni bezpieczne dla osób z nietolerancją glutenu i chorych na celiakię. Będziesz potrzebować m.in. mąki bez glutenu, dlatego upewnij się, że masz ją w domu przed przystąpieniem do robienia ciasta.

Muffinki są doskonałą propozycją na słodkie drugie śniadanie czy przekąskę do popołudniowej kawy. Z pewnością umilą Ci dzień.

Składniki:

Składniki na bezglutenowe muffinki:

Proporcje składników obliczone są na ok. 11 sztuk.

Ciasto:

Kruszonka:

  • Cukier – 40 g
  • Mąka bezglutenowa – 40 g
  • Masło – 20 g

Pyszne i w pełni bezpieczne dla osób z celiakią. Takie są właśnie bezglutenowe muffinki z truskawkami i kruszonką. To propozycja na małe co nieco, obok której trudno przejść obojętnie. Daj się skusić na pyszne babeczki. Ich przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu.

Bezglutenowe muffinki dla dużych i małych

W naszym sklepie z żywnością bezglutenową możesz znaleźć gotowe przekąski bezglutenowe. Jeśli jednak masz chwilę czasu i chęci, koniecznie wypróbuj przepis na bezglutenowe muffinki z truskawkami i kruszonką. Oczywiście do ich przystrojenia możesz wybrać dowolne owoce. Poza sezonem sprawdzą się również owoce do deserów ze słoika lub dżemy. Równie dobrze możesz wykorzystać mrożone owoce.

Do ich wykonania nie potrzebujesz dużej liczby składników. Opierają się jedynie na produktach bezglutenowych, dlatego są w pełni bezpieczne dla osób z nietolerancją glutenu i chorych na celiakię. Będziesz potrzebować m.in. mąki bez glutenu, dlatego upewnij się, że masz ją w domu przed przystąpieniem do robienia ciasta.

Muffinki są doskonałą propozycją na słodkie drugie śniadanie czy przekąskę do popołudniowej kawy. Z pewnością umilą Ci dzień.

Przygotowanie

Zacznijmy od ciasta. Na początek będziesz potrzebować miksera. Za jego pomocą utrzyj żółtka wraz z cukrem. Do gotowej masy powoli dodawaj przesianą mąkę, cały czas miksując.

W osobnym naczyniu ubij białka na sztywno. Dodaj je do wcześniej przygotowanej masy i delikatnie wymieszaj łyżką. Mieszaj aż do uzyskania jednolitej masy.

Tak powstałe ciasto możesz przelać do wcześniej przygotowanych foremek. Doskonale sprawdzają się foremki silikonowe.

Zanim dodasz owoce, przygotuj kruszonkę. Wszystkie składniki, czyli mąkę, masło i cukier wymieszaj i ulep z nich jednolitą kulkę.

Teraz zajmijmy się owocami. Truskawki pokrój na mniejsze części i dodaj do każdej muffinki. Z wierzchu posyp je kruszonkę i jak najszybciej włóż do piekarnika, aby kruszonka zachowała swój kształt.

Muffinki piecz w temperaturze 180°C przez 20–25 min. Po tym czasie wyjmij je z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

Jak widzisz, przepis jest banalnie prosty i szybki. Możesz go wykorzystać, gdy mają zjawić się niezapowiedziani goście. Dzięki temu do kawy podasz pyszny deser.

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.